.st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;}

Crosstrainer onderhoud: Waar moet je op letten?

Auteur: Chesney
Publicatie: 09/04/2022
Laatste update: 18/07/2023

Een crosstrainer kopen is een stap naar een gezonder leven. Dankzij het apparaat blijf je in beweging en kun je al je sportieve doelen behalen. Maar tijdens een workout krijgt het apparaat wel wat te verduren. 

Daarom is het zeker geen overbodige luxe om je crosstrainer goed te onderhouden. Zo kun je er langer gebruik van maken en hoef je hem dus minder snel te vervangen. Wij gaan je in dit artikel precies uitleggen hoe je jouw crosstrainer moet onderhouden, zodat je er zolang mogelijk van kunt genieten.

De crosstrainer schoonmaken is een basisregel

schoonmaken-min

Wij hoeven je vast niet uit te leggen dat hygiëne belangrijk is. Het is wel zo prettig om op een schone crosstrainer jouw oefeningen te doen. Tijdens een pittige trainingssessie  verspreiden de zweetdruppels zich over het apparaat. Dit is niet alleen onhygiënisch, het tast de crosstrainer ook aan. 

Zweet is namelijk een bijtend type vocht. Maak de crosstrainer dus na iedere trainingssessie schoon. Dit kun je gemakkelijk doen met een vochtige doek. Maak de doek nat met lauw water en wring deze uit, haal hem vervolgens over de crosstrainer. Veeg over het bedieningspaneel, de grepen, maar vergeet ook niet de pedalen.

 Het zweet kan namelijk overal terecht komen. Gebruik overigens alleen sportschoenen tijdens jouw training; buitenschoenen maken de crosstrainer onnodig vies. Bovendien kan zand de crosstrainer ook beschadigen. 

 • Zweet is niet alleen onhygiënisch, het tast de crosstrainer ook aan
 • Reinig de crosstrainer na gebruik met een vochtige doek
 • Gebruik tijdens jouw training schone sportschoenen en geen buitenschoenen

Een grondige reiniging

cleaning

Het is logisch dat je niet altijd de tijd hebt om de crosstrainer grondig te reinigen. Naast het schoonmaken na een training, is het ook belangrijk om de crosstrainer één of twee keer per jaar grondig te reinigen. Uiteraard hangt dit ook af van het gebruik, wanneer je de crosstrainer niet intensief gebruikt is het misschien een overbodige taak. 

Een product die jouw crosstrainer grondig kan reinigen is bijvoorbeeld WD-40 Bike cleaner. Je dient de crosstrainer eerst nat te maken met een vochtige doek, spuit de WD-40 Bike cleaner vervolgens over het apparaat. Het is belangrijk dat je de cleaner even in laat trekken, gebruik daarna een spons of doek om het uit te wrijven. Droog de crosstrainer daarna af met een droge doek. Wij weten niet welke stoffen er in de cleaner zitten, lees voor gebruik de verpakking en gebruik eventueel een geschikt mondmasker.

Niet alleen op de crosstrainer, maar ook in de crosstrainer kan stof gaan zitten. Verwijder de kappen tijdens de grondige reinigingsbeurt en verwijder het stof met de stofzuiger. Doe dit wel voordat je begint met de WD-40 cleaner, anders kun je overnieuw beginnen. 

Vergeet uiteraard niet om de kappen er weer op te schroeven, voordat je aan de slag gaat met de cleaner. Je wilt namelijk niet dat de kabels vochtig worden.

 1. Verwijder de kappen en verwijder stof met de stofzuiger;

 2. Plaats de kappen terug en maak de crosstrainer dan nat met een vochtige doek;

 3. Lees de verpakking van bijvoorbeeld de WD-40 Bike cleaner en doe eventueel een geschikt mondmasker op;

 4. Spuit de cleaner over de crosstrainer en laat het even intrekken;

 5. Wrijf de cleaner uit met een spons of doek;

 6. Maak de crosstrainer vervolgens droog met een droge doek.

Controleer de crosstrainer

Bremshey crosstrainer

Naast schoonmaken is het ook belangrijk om de fysieke gesteldheid van de crosstrainer te controleren. Tijdens gebruik moet de crosstrainer stabiel staan. Dit dien je te controleren voor ieder gebruik. Een onstabiele crosstrainer kan snel kapot gaan. Je kunt de stabiliteit verhogen door een beschermmat onder de crosstrainer te leggen.

Daarnaast is het verstandig om één of twee keer per jaar de schroeven te controleren en eventueel stevig aan te draaien. Deze kunnen door gebruik losser gaan zitten. Het is ook geen overbodige luxe om de kabels regelmatig te controleren, zo kun je zien of deze eventueel vervangen moeten worden. 

Je kunt het onderhoud professionaliseren door een logboek bij te houden.

 • Controleer de stabiliteit van de crosstrainer voor ieder gebruik;
 • Een beschermmat onder de crosstrainer kan de stabiliteit verhogen;
 • Loop één of twee keer per jaar alle schroeven na en draai deze eventueel vast;
 • Controleer regelmatig de kabels om te zien of je deze moet vervangen;
 • Je kunt het onderhoud professionaliseren door een logboek bij te houden.

Smeer de bewegende delen van de crosstrainer

siliconenspray-min

Je wilt uiteraard een crosstrainer gebruiken die soepele bewegingen maakt. Door de bewegende delen van de crosstrainer één keer per jaar in te smeren met bijvoorbeeld WD-40 Specialist siliconenspray, loopt de crosstrainer soepeler en maakt hij geen piepgeluiden. 

Voorkomen is beter dan genezen. Zorg dus dat de crosstrainer geen piepgeluiden gaat maken. Veeg eventueel het overtollige siliconenspray weg. Lees ook in dit geval het etiket om te zien hoe je de spray moet gebruiken. Dit is het beste voor jouw gezondheid en de veiligheid van de crosstrainer.

Chesney


Ik ben Chesney. Ik loop al graag eens een halve marathon en doe graag aan krachttraining. Daarnaast lees ik mij ook heel graag in over alles wat met gezondheid te maken heeft zoals voeding & supplementen.

Bekijk alle artikels van Chesney of lees meer over deze auteur op onze teampagina.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}