.st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;}

De 5 belangrijkste crosstrainer onderdelen

Auteur: Chesney
Publicatie: 06/04/2022
Laatste update: 18/07/2023

Nieuwsgierig naar de werking van de onderdelen van jouw crosstrainer? Misschien is er iets stuk gegaan en wil je een specifiek onderdeel vervangen. Of ben je gewoon benieuwd naar de functie van bepaalde onderdelen? 

Als je meer weet over de diverse onderdelen van een crosstrainer kun je namelijk de beste keuze maken. Lees het hier in deze crosstrainer onderdelen blogpost! 

Onderdelen crosstrainer top 5

Wij hebben een top 5 van belangrijkste crosstrainer onderdelen voor je samengesteld. Ben je er klaar voor? Goed, hier komen ze:

Nummer 1: Het frame

Christopeit crosstrainer CS5 II zilver-min

Een crosstrainer bestaat uit tal van onderdelen. Het frame fungeert als geraamte van de crosstrainer. Hoe steviger deze is gebouwd - het liefste van staal - hoe beter. Dit beïnvloedt namelijk de levensduur en degelijkheid van het apparaat.

Nummer 2: Het vliegwiel en aandrijfriem crosstrainer

Het vliegwiel is het aandrijfsysteem van een crosstrainer. Dit maakt dat je crosstrainer beweegt als je druk uitoefent op de pedalen. Denk maar eens aan auto’s en fietsen, deze kennen ook zo’n systeem. 

Het vliegwiel en aandrijfriem zijn de onderdelen die de weerstandniveaus bepalen. Het vliegwielgewicht is direct verbonden met hoe soepel een crosstrainer is in het gebruik. Over het algemeen geldt de regel: hoe zwaarder het vliegwiel, hoe stiller en soepeler de crosstrainer functioneert.

Het is een zeer essentieel en belangrijk onderdeel van de crosstrainer. Bovendien is het goed om te weten dat het gewicht van het vliegwiel relevant is bij aankoop van een nieuwe crosstrainer. 

Het vliegwiel zorgt er ook voor dat de pedalen en handgrepen kunnen bewegen. Een zwaarder vliegwiel bepaalt ook de levensduur van je crosstrainer. Wederom: hoe zwaarder, hoe gunstiger. Het vliegwiel-gewicht kan variëren van 5 tot 20 kilo, afhankelijk van het merk.

Vooraandrijving, achteraandrijving en middenaandrijving

Als het vliegwiel zich voor in de machine bevindt, wordt het een crosstrainer met vooraandrijving genoemd. Logischerwijs, als het vliegwiel zich achter of midden in de machine bevindt, worden deze apparaten ‘crosstrainers met achteraandrijving’ of ‘crosstrainers met middenaandrijving’ genoemd. 

De laatste tijd komen er steeds meer nieuwe modellen uit waarbij het vliegwiel zich in het midden van de machine bevindt. Deze worden soms ook zogenaamde ‘center drive crosstrainers’ genoemd. 

Hoewel elk van deze typen hun eigen voor- en nadelen hebben, beschikken de meeste compacte en goedkopere crosstrainers voor thuisgebruik over een voorwielaandrijving. 

Crosstrainers met achterwielaandrijving zijn doorgaans geavanceerder, duurder en niet zo gebruikelijk voor thuis. Daarom zie je deze crosstrainers meestal in sportscholen en fysiopraktijken. 

Nummer 3: De console / het elektronische systeem

LCD scherm-min

Het elektronische systeem bestaat uit de console en eigenlijk alle elektrische functies die werken terwijl de machine is aangesloten. Denk aan de elektrisch verstelbare functies zoals de verstelbare hellingshoek, weerstandniveaus of de vooraf ingestelde trainingsprogramma’s. 

Er zijn een aantal redenen waarom de console een essentieel onderdeel is. De console is bepalend voor de werking van je crosstrainer en bepaalt de mate van geavanceerdheid van je crosstrainer. 

De meeste crosstrainers bieden minimaal acht vooraf ingestelde programma's maar je hebt ook zeer uitgebreide consoles met hartslagmeting en een breed scala aan vooraf ingestelde trainingsprogramma’s. 

Als je op zoek bent naar een scala aan vooraf ingestelde trainingsprogramma's en specifieke functies - zoals hartslagmeting, is het verstandig om je in te lezen over de functionaliteiten van de console.

De kwaliteit van de console is ook belangrijk. Probeer erachter te komen of de console is geproduceerd door een bekend technisch bedrijf. 

Nummer 4: Het dek en rollen

Maakt je crosstrainer piepende geluiden? Controleer dan het dek en de rollen. Tussen de rails en het wiel is de meest voorkomende plaats waar piepjes ontstaan. 

Hoewel je dit relatief eenvoudig kan oplossen met wat smeermiddel, zal het helpen om te begrijpen hoe de rollen werken en wat het belang is van stevige rollen.

Het dek - dat de rollen bevat - is belangrijk voor het comfort en het gevoel van een crosstrainer. Let bij het kiezen van de juiste crosstrainer ook op de paslengte. De lengte van de rollen van de voorkant tot de achterkant van het dek bepaalt de paslengte. 

Een langere paslengte betekent meer ruimte om je benen van voren naar achteren te bewegen. Een korte paslengte geeft je minder ruimte om je benen van voren naar achteren te bewegen. Maar dit betekent niet per se dat dit een nadelige zaak is. 

Wat de beste paslengte is verschilt namelijk per persoon. Dit is afhankelijk van je lengte en persoonlijke voorkeuren. 

Hoewel een langere paslengte ideaal kan zijn voor een groter persoon - of een persoon met langere benen - kan het minder dan ideaal zijn voor kleinere mensen. Het kan het zelfs ongemak in de rugklachten veroorzaken. 

Nummer 5: Voetpedalen

Voetpedalen crosstrainer-min

De voetpedalen van een crosstrainer zijn de laatste - en tevens zeer essentiële - onderdelen van de crosstrainer. Als de voetpedalen oncomfortabel zijn kan dit leiden tot lichamelijke klachten. Van lage rugklachten tot ernstige pijnklachten waarbij scheenbeenspalken nodig zijn om te herstellen. 

Hier zijn een paar dingen waar je op kunt letten bij het vinden van een crosstrainer met geschikte voetpedalen. Namelijk: de demping, het ontwerp en de maat. Ook is het een zeer aangenaam voordeel wanneer de voetpedalen verstelbaar en antislip zijn.

Vaak bieden de crosstrainers van bekende merken de juiste demping. Ook is de vorm van de pedalen van bekende merken ergonomisch en passend voor de meeste voeten. Sommige modellen bieden ook voetpedalen die iets naar binnen hellen en zelfs draaien.

De grootte van de pedalen is ook belangrijk om te overwegen. Als jouw voeten uitzonderlijk groot of klein zijn is het handig om altijd de grootte van de pedalen van tevoren te checken.

Waar kan je crosstrainer onderdelen kopen?

Decathlon logo

Is er iets mis met jouw crosstrainer? Dan hoef je niet gelijk een nieuwe te kopen. Je kunt specifieke onderdelen laten repareren of je vervangt een onderdeel. Je vraagt je misschien af waar je losse crosstrainer onderdelen kunt kopen? Dat kan online. Een paar betrouwbare websites zijn:

  • Decathlon.nl
  • Bol.com

Soms vind je ook crosstrainer onderdelen op websites als marktplaats.nl of vinden.nl. Ook kun je eens een kijkje nemen op de website van de crosstrainer-fabrikant. Kettler crosstrainer onderdelen kun je bijvoorbeeld vinden op de website van Kettler.

Onderhoud crosstrainer

Tot slot iets over het onderhouden van je crosstrainer. Crosstrainer onderhoud bestaat uit het sprayen van de bewegende onderdelen van de crosstrainer. Deze kun je sprayen met een siliconenspray. En als je dit iedere 6 tot 12 maanden doet zit je goed.

Conclusie 

Kettler crosstrainer onderdelen kun je vinden op de website van Kettler. Maar je kunt voor algemene crosstrainer onderdelen eens kijken op websites als bol.com of decathlon.nl.

Over het onderhoud van een crosstrainer hoef je je geen zorgen te maken. Als je eens in de 6 tot 12 maanden de bewegende onderdelen sprayt met een siliconenspray, zal je apparaat lang meegaan. Succes!

Chesney


Ik ben Chesney. Ik loop al graag eens een halve marathon en doe graag aan krachttraining. Daarnaast lees ik mij ook heel graag in over alles wat met gezondheid te maken heeft zoals voeding & supplementen.

Bekijk alle artikels van Chesney of lees meer over deze auteur op onze teampagina.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}