.st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;}

11 vragen over crosstrainer fietsen beantwoord

Auteur: Chesney
Publicatie: 06/04/2022
Laatste update: 25/03/2022

Ben jij van plan om een crosstrainer fitness fiets aan te schaffen? Dat komt goed uit. In deze blog vind je 11 vragen en antwoorden over crosstrainer fietsen.

Na het lezen van deze blog weet jij precies waar je op kunt letten als je een crosstrainer wilt aanschaffen. We gaan het hebben over de soorten crosstrainers, waar je crosstrainer fietsen kunt kopen en welke verschillende varianten er aangeboden worden.

1: Wat is een crosstrainer?

istockphoto-1081359836-612x612-min

Een van de meest bekende fitnesstoestellen is de crosstrainer. Het apparaat wordt gebruikt om verschillende soorten fitnessoefeningen mee uit te voeren. De bewegingen die je nabootst op een crosstrainer bieden je het laagste risico op blessures. 

Dit betekent dat crosstrainers speciaal zijn ontworpen om de juiste oefeningen te bieden zonder enig risico op letsel. Het belangrijkste doel van de crosstrainer is om het risico op blessures te verminderen zonder het afnemen van de effectiviteit van de training.

2: Welke beweging bootst een crosstrainer fiets na?

Crosstrainers worden gebruikt om hardlopen, wandelen en traplopen te simuleren zonder de gewrichten te belasten. De crosstrainer laat het boven- en onderlichaam tegelijkertijd bewegen.

3: Waar worden crosstrainers voor gebruikt?

De meest voorkomende motivatie voor mensen om te sporten met behulp van een crosstrainer is om in vorm te blijven. Het is een uitermate geschikt apparaat om zowel aan je conditie te werken als het sterk houden van je spiermassa.

Ook worden crosstrainers en hometrainers regelmatig gebruikt voor revalidatiedoeleinden en als hulpmiddel om mee af te vallen.

4: Wat is het effect van regelmatig trainen op een crosstrainer fiets?

Een regelmatig gebruik van de crosstrainer maakt een persoon gezonder en fitter. Het regelmatig gebruiken van een crosstrainer kan je vele voordelen bieden. Hieronder volgen enkele voordelen van een crosstrainer:

 • Je kan snel calorieën verbranden – dit betekent dat het regelmatig gebruiken van een crosstrainer iemand effectief kan helpen bij het afvallen. Hoe meer en meer je de crosstrainer gebruikt (het liefst dagelijks) hoe meer calorieën en vet je verbrandt.
 • Het maakt je onderlichaam sterk - de belangrijkste spiergroepen in je benen worden een stuk sterker dankzij regelmatig gebruik van een crosstrainer
 • Blessurevrije oefening - dit betekent dat met het uitvoeren van oefeningen op de crosstrainer de gewrichten niet belast worden. 

5: Welke soorten crosstrainers zijn er?

Er zijn in principe drie soorten crosstrainers, deze drie typen onderscheiden zich van elkaar door de locatie van de motor die in de machine aanwezig is. Hieronder volgen de drie soorten crosstrainers:

 • Crosstrainers met achteraandrijving
 • Crosstrainers met aandrijving aan de voorzijde
 • Crosstrainers met centrale aandrijving

Dit zijn enkele van de meest voorkomende standaard typen crosstrainers. Minder voorkomende crosstrainers zijn de ‘combi hometrainer’ en de ‘crosstrainer step’.

6: Wat is een combi hometrainer crosstrainer?

combi hometrainer-min

Een combi hometrainer crosstrainer is een hometrainer en crosstrainer in 1. Deze fitnessapparaten worden ook wel ‘cross hometrainers’ genoemd.

7: Wat is een crosstrainer step?

Step crosstrainers - ofwel crossstepfietsen - zijn de ideale crosstrainers voor buiten. Kun je door een blessure niet meer hardlopen en sport je graag buiten? 

Dan is de stepfiets of crosstrainfiets een ideaal alternatief. Dankzij een step crosstrainer ben je in staat om steppen, lopen en fietsen te combineren in 1 work-out.

8: Wat is een ander woord voor een crosstrainer?

In het Engels heet een crosstrainer ‘elliptical machine’. Vandaar dat je in het Nederlands de term ‘elliptisch apparaat’ of ‘elliptische crosstrainer’ soms voorbij ziet komen. Beide termen worden gebruikt om een crosstrainer mee te beschrijven.

9: Waar kan ik een crosstrainer fiets kopen?

Coolblue logo

Online kun je een crosstrainer kopen. Websites als bol.com, Coolblue en Decathlon zijn zeer geschikte leveranciers. 

10: Fitness crosstrainer of thuis crosstrainer? 

De meeste crosstrainers met achterwielaandrijving zijn doorgaans meer geavanceerd en dus duurder. Daarom wordt dit type crosstrainer minder vaak aangeschaft voor thuisgebruik. 

Mensen kopen eerder crosstrainers met voorwielaandrijving voor thuisgebruik en meestal zie je in sportscholen en fysiopraktijken de achterwielaandrijving variant. 

11: Waar moet je rekening mee houden als je een crosstrainer fiets wilt kopen?

Er zijn verschillende zaken waar je rekening mee kunt houden wanneer je een crosstrainer wilt aanschaffen. Allereerst is het belangrijk om te weten wat jouw specifieke fitnessdoel is. Wil je afvallen of juist spiermassa opbouwen?

Dit is relevant want wanneer je je spieren groter wilt laten worden is het belangrijk dat de crosstrainer je de nodige weerstand kan bieden. Hieronder bespreken we de belangrijkste punten waarop je kunt letten:

 • Gewicht vliegwiel - dit is bepalend voor de soepelheid van je training. Ook zorgt het vliegwiel voor de mate van weerstand en of je training geruisloos is of niet. Over het algemeen geldt de vuistregel: hoe zwaarder het vliegwiel, hoe beter.
 • Aantal trainingsprogramma’s - de meeste instapmodellen beschikken over 8 vooraf ingestelde trainingsprogramma's. 

Als jij graag een divers trainingsschema wilt volgen kun je het beste voor een crosstrainer gaan die je meer dan 8 trainingsprogramma’s biedt. Dan zou je beter kunnen gaan voor een crosstrainer die je minimaal 21 vooraf ingestelde programma’s kan bieden.

 • Aantal weerstandniveaus - als je graag krachtige trainingen wilt volgen kun je het beste kiezen voor een apparaat met een groot aantal weerstandniveaus. Sommige crosstrainers beschikken over 32 weerstandniveaus. Deze apparaten kunnen je een hoop variatie bieden.
 • Hoogte plafond - denk ook aan de hoogte van je plafond. Als je te maken hebt met een laag plafond dan kun je het beste een compact model uitkiezen. 

Conclusie

Het aanschaffen van een geschikte crosstrainer is een zeer goed idee. Een crosstrainer kan je namelijk vele voordelen bieden. De crosstrainer is een geweldig apparaat om de volgende drie redenen: 

 1. Je kan snel calorieën verbranden 
 2. Het maakt je onderlichaam sterk
 3. Het is een blessurevrije oefening 

De drie soorten crosstrainers onderscheiden zich door de locatie van de motor: 

 1. Crosstrainers met achteraandrijving
 2. Crosstrainers met aandrijving aan de voorzijde
 3. Crosstrainers met centrale aandrijving

Belangrijke zaken om op te letten voordat je een crosstrainer aanschaft zijn:

 • Gewicht vliegwiel
 • Aantal trainingsprogramma’s
 • Aantal weerstandniveaus
 • Hoogte plafond

Hopelijk ben je nu een stuk wijzer geworden en heeft het lezen van dit artikel je geïnspireerd om een crosstrainer aan te schaffen. We wensen je ontzettend veel geluk en succes tijdens je gezondheidsreis.

Chesney


Ik ben Chesney. Ik loop al graag eens een halve marathon en doe graag aan krachttraining. Daarnaast lees ik mij ook heel graag in over alles wat met gezondheid te maken heeft zoals voeding & supplementen.

Bekijk alle artikels van Chesney of lees meer over deze auteur op onze teampagina.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}