.st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;}

Cardio op een crosstrainer: Hoe effectief is dit?

Auteur: Chesney
Publicatie: 12/04/2022
Laatste update: 23/07/2023

Een goede conditie is belangrijk. Niet alleen hebben mensen met een goede conditie een kleinere kan op hart- en vaatziektes en blessures, ze hebben ook een betere weerstand, een hoger energieniveau en ze zijn stressbestendiger. 

Daarnaast zorgt een goede conditie vaak ook nog eens voor een fit uiterlijk. Kortom, genoeg redenen om aan je conditie te werken. Maar dat is niet altijd even gemakkelijk - zeker niet in de wintermaanden, als het buiten slecht weer is. 

Als je graag aan je conditie en algehele fitheid wilt werken, is de crosstrainer daarom een goede optie. Deze kun je in de sportschool vinden, maar je kunt er ook zelf eentje aanschaffen, zodat je comfortabel vanuit je eigen woon- of slaapkamer kunt sporten.

Voordelen van de crosstrainer

Waarom is de crosstrainer zo'n goede optie voor mensen die graag fit willen worden? Crosstrainers hebben meerdere voordelen:

De crosstrainer combineert cardio met krachttraining

Full body workout crosstrainer-min

Met de crosstrainer bouw je spieren op, terwijl je tegelijkertijd aan je uithoudingsvermogen werkt. Zowel krachttraining als cardio zijn belangrijk voor je gezondheid: krachttraining zorgt voor het opbouwen van spierweefsel, een fitter lichaam en een betere slaap. Ook zorgt krachttraining ervoor dat je gedurende de dag meer calorieën verbrandt en helpt het bij het voorkomen van hartkwalen. 

Ook cardio helpt bij het voorkomen van hartkwalen, omdat cardio-training voor een betere bloedsomloop zorgt. Daarnaast draagt cardio bij aan een betere bloeddruk en meer longinhoud. 

Maar cardio helpt dan weer niet bij de opbouw van spiermassa. Omdat de crosstrainer krachttraining en cardio in één training combineert, is dit apparaat ideaal voor mensen die graag efficiënt aan hun algehele fitheid willen werken.

Met de crosstrainer train je je gehele lichaam

Een belangrijk voordeel van de crosstrainer is dat je met dit apparaat je gehele lichaam traint. Veel andere fitnessapparaten richten zich op een specifiek deel van je lichaam, bijvoorbeeld alleen de rugspieren of alleen de beenspieren. Maar omdat je voor de crosstrainer je hele lichaam moet gebruiken, train je veel verschillende spiergroepen tegelijkertijd. Met dit apparaat train je je beenspieren, je bilspieren, je buikspieren, je rugspieren, je schouderspieren en je armspieren.

De crosstrainer is minder belastend voor je gewrichten

gewrichten-min

Een ander belangrijk voordeel van de crosstrainer is dat het gebruik hiervan niet erg belastend is voor je gewrichten. Wanneer je bijvoorbeeld gaat hardlopen, kan dit zwaar zijn voor je gewrichten omdat je enkels en knieën voortdurend je hele lichaamsgewicht op moeten vangen. 

Op den duur kan dit tot gezondheidsklachten leiden. Zeker voor oudere mensen, of voor mensen met gevoelige gewrichten is de crosstrainer daarom een goed alternatief voor meer belastende sporten. De crosstrainer beweegt mee met je lichaam, waardoor je lichaam geen harde schokken of klappen hoeft op te vangen. Ook verkleint dit de kans op blessures.

De crosstrainer helpt bij gewichtsverlies

afvallen

Omdat de crosstrainer cardio met krachttraining combineert, is dit een geschikt apparaat voor mensen die graag wat kilo's kwijt willen. Niet alleen verbrand je veel calorieën tijdens de work-out, bij regelmatige training verbrand je, dankzij je toegenomen spiermassa, ook meer calorieën gedurende de dag. Bij de meeste crosstrainers kun je de weerstand en intensiteit van je training aanpassen. Ook hebben veel crosstrainers speciale programma's voor gewichtsverlies. Daarnaast kun je vaak bijhouden hoe lang je al aan het sporten bent en hoeveel calorieën je hebt verbruikt.

Hoe kun je de crosstrainer het beste gebruiken

Het is dus duidelijk dat de crosstrainer veel voordelen heeft. Maar hoe gebruik je de crosstrainer precies?

Trainen met de crosstrainer

crosstrainer low impact-min

De crosstrainer is een simpel apparaat, waar de meeste mensen zonder al teveel moeite gebruik van kunnen maken. Het gebruik van de crosstrainer spreekt in principe voor zich: je plaatst beide voeten op de pedalen die daarvoor gemaakt zijn. Je hoeft hiervoor geen speciale sportkleding aan te schaffen, je kunt je normale sportschoenen gebruiken.

Pak vervolgens de twee handvaten goed vast, het beste kun je deze ongeveer op schouderhoogte (of net iets eronder) vasthouden. Nu kun je een soort voorwaartse stappen gaan zetten, door zowel je benen als armen te bewegen. Probeer hierbij een gelijkmatig ritme te vinden.

Ook is het belangrijk om zowel je armen als benen goed te gebruiken, zodat je zoveel mogelijk spiergroepen tegelijk traint. Meestal hebben mensen de neiging om vooral hun benen te gebruiken, dus vergeet niet om je armen actief in te zetten - zo haal je het meeste uit je training met de crosstrainer!

De weerstand

weerstandsknop crosstrainer-min

Je kunt zelf de weerstand op je crosstrainer instellen. De hoogte van de weerstand die je het beste kunt kiezen is afhankelijk van je conditie en je fitnessdoelen. Over het algemeen kunnen beginners het beste beginnen met een lage weerstand om vervolgens langzaam op te gaan bouwen. 

Als je blessures wilt voorkomen is het belangrijk om je hierbij niet te overhaasten. Ook kun je in een notitieboekje bijhouden hoe lang en op welke weerstand je precies gebruik hebt gemaakt van de crosstrainer. Zo kun je makkelijk bijhouden of je vooruitgang maakt en kun je ook weer gemakkelijk een tandje terug schakelen als blijkt dat de training toch wat te heftig voor je lichaam was. 

Ook je fitnessdoelen zijn relevant voor de weerstand die je kiest. Wil je vooral aan je conditie en uithoudingsvermogen werken? Dan kun je het beste voor een lange training op een lage weerstand gaan. Heb je meer interesse in spieropbouw en krachttraining? Dan kun je juist weer beter voor een korte training met een hoge weerstand gaan.

Hoe vaak en hoe lang kun je het beste trainen?

klok-min

Niet alleen de weerstand is relevant voor je training. Ook de lengte en frequentie zijn aspecten waar je rekening mee moet houden. Ook hierbij is belangrijk om rustig op te bouwen, zeker als je een beginner bent of als je blessuregevoelig bent. 

Het beste kun je in dat geval uitgaan van één tot twee keer per week, met sessies van ongeveer 10 minuten. Begin daarbij met een korte warming-up, op lage weerstand, van enkele minuten. Vergeet ook de cooling down niet. Naarmate je meer ervaring hebt met de crosstrainer, kun je gaan opbouwen naar twee tot vier keer per week, met sessies van rond de 30 minuten.                   

Chesney


Ik ben Chesney. Ik loop al graag eens een halve marathon en doe graag aan krachttraining. Daarnaast lees ik mij ook heel graag in over alles wat met gezondheid te maken heeft zoals voeding & supplementen.

Bekijk alle artikels van Chesney of lees meer over deze auteur op onze teampagina.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}