gepubliceerd op april 19

Laatste bijgewerkt op 1 april 2022  

VirtuFit Iconsole HTR 2.0
 • Uitstekende optie voor in huis
 • 24 weerstanden en trainingsprogramma's
 • Goede prijs/kwaliteit verhouding
 • Harstlagmeter en lage instap 

De Virtufit Iconsole HTR 2.0 is al jaren één van de meest verkochte hometrainers van Nederland. Zo op het eerste gezicht is het een zeer complete fietstrainer. Maar wat maakt juist dit apparaat zo succesvol? 

Bij het aanschaffen van een hometrainer moeten we naar een hele hoop verschillende factoren kijken. Natuurlijk is het belangrijk om te kijken naar het sportieve aspect. Wat voor soort trainingen kun je er op volgen? Kun je jezelf blijven verbeteren met deze hometrainer? Hoe goed zit je tijdens de trainingen?

Love4Fitness heeft de HTR 2.0 de afgelopen maanden laten testen door een drietal wielerfanaten van de redactie. En natuurlijk willen we weten wat voor sterke punten zij zijn tegengekomen. En over welke zaken zijn ze minder positief?

Behalve de ervaringen van ons testpanel kijken we naar de duurzaamheid, prijs/kwaliteit verhouding en het gebruiksgemak. En, we proberen een antwoord te geven op vragen als: Voor wie is deze hometrainer geschikt? Wat zijn de functies? Wat zijn de voor- en nadelen?

Ook gaan we kort de HTR 2.0  en de  HTR 2.1 met elkaar vergelijken. Welke Virtufit is geschikter voor wie? En tot slot geven we natuurlijk ons eindoordeel.

Voor wie is de HTR 2.0 geschikt?

 • Mensen die willen afvallen. De Virtufit Iconsole HTR 2.0 heeft verschillende trainingsprogramma´s. die erop gericht zijn om op een lagere intensiteit te trainen. Deze trainingen hou je langer vol waardoor je gemakkelijk meer vet verbrand.
 • Mensen die in een revalidatieproces zitten: Samen met de ingebouwde hartslagmeter en de trainingsprogramma´s kun je rustig trainen terwijl je hartslag op een constant niveau wordt gehouden.
 •  Intensieve sporters: Door het veelvoud aan weerstanden en voorgeprogrammeerde programma´s kun je je grenzen steeds verder verleggen. Ook als je al een intensieve sporter bent.
 • Sporters die zich snel vervelen tijdens het trainen: Een uur lang op een hometrainer zitten is voor een heleboel mensen wat teveel gevraagd. De Virtufit Iconsole HTR 2.0 heeft gelukkig een  houder voor je telefoon of tablet. Zo kun je tijdens het sporten lekker kijken naar je favoriete series of een spannende film.
 •  Senioren: Dankzij de lage instap kun je gemakkelijk op- en afstappen op deze fietstrainer.
 • Mensen die tegen vrienden willen racen of realistische routes ´rijden´: De HTR 2.0 heeft helaas geen mogelijkheid om je telefoon of tablet te verbinden met de hometrainer. Je kunt hier dus bijvoorbeeld geen Kinomaps op gebruiken.
 • Wat langere sporters: Virtufit geeft een maximale gebruikerslengte voor de HTR 2.0 van 1,90 meter. In de praktijk blijkt dat je vanaf ongeveer 1.85 meter al een extra gaatje in de zadelstang moet boren om echt gemakkelijk te zitten.

Wat zijn de functionaliteiten?

Virtufit Iconsole HTR 2.0-min

24 weerstanden en trainingsprogramma's

 • Vierentwintig elektronisch in te stellen magnetische weerstanden: Hierdoor kan je je training zo zwaar en en uitdagend maken als je zlef wilt.
 • Vierentwintig trainingsprogramma's: Dit zijn voorgeprogrammeerde trainingen gericht op bijvoorbeeld lichaamsvet, wattage, hartslag maar ook eigen gebruikersprogramma´s.
 • Complete monitor met achtergrondverlichting: De monitor geeft je informatie over het aantal omwentelingen, het wattage, je hartslag, calorieverbruik, tijd, snelheid en de afgelegde afstand.
 • Hartslagsensoren ingebouwd in het stuur: Met behulp van deze sensoren en de hartslagprogramma´s kun je hartslag op niveau van een voor jou uitgerekende doelhartslag brengen.
 • Fluisterstil: Dankzij de magnetische weerstand en de de kogellagers op de draaipunten kun je in een vloeiende beweging trappen. Het negentien kilogram zware vliegwiel wordt geruisloos in beweging gebracht door de stevige v-belt.
 • Transportwieltjes: Dankzij deze kleine en slim aangebrachte wieltjes kun je de HTR 2.0 gemakkelijk in een hoekje rijden. Zo heb je na je training weer een opgeruimde kamer.
 • Bidonhouder: Vanzelfsprekend kan een houder voor je bidon niet ontbreken. Tijdens het sporten is het immers belangrijk om voldoende te blijven drinken.
 •  Lage instap: In tegenstelling tot veel andere hometrainers heeft de HTR 2.0 een lage instap. Ideaal voor bijvoorbeeld senioren sporters.

De duurzaamheid en kwaliteit

Bij het ontwerpen van deze fietstrainer heeft het Nederlandse Virtufit gebruik gemaakt van hoogwaardig staal met stevige kunststof details. Het resultaat is een uiterst betrouwbare fietstrainer met een moderne uitstraling. Dit wordt verder geïllustreerd door het feit dat de Virtufit Iconsole HTR 2.0 voldoet aan alle Europese kwaliteitseisen voor fitnessapparaten.

Ons eigen panel van enthousiaste sporters was meer dan tevreden over de geboden kwaliteit. Als bijzonder positief werd het relatief zware vliegwiel gezien. Door deze massa wordt de stabiliteit van de hometrainer gegarandeerd. Met name de iets zwaardere sporters zullen dit waarderen.

Een leuk weetje over de kwaliteit van deze fietstrainer. De Virtufit Iconsole HTR 2.0 werd op de website van kieskeurig maar liefst 6 maanden als beste beoordeeld.

Het gebruiksgemak

VirtuFit Iconsole HTR 2.0 lage instap-min

De HTR 2.0 heeft een lage instap

Een groot voordeel van de Virtufit Iconsole HTR 2.0 op veel andere hometrainers is de lage instap. Door de instap zo laag te plaatsen maakt Virtufit het heel gemakkelijk om op en af te stappen.Dit is natuurlijk heel mooi voor seniore sporters, of mensen die moeten revalideren. Maar ook als je je zelf flink hebt afgebeuld is het fijn dat je makkelijk van de hometrainer af komt.

Overigens biedt de Virtufit Iconsole HTR 2.0 nog veel meer gebruiksgemak. Zo zijn zowel het ergonomisch vormgegeven zadel als het stuur eenvoudig verstelbaar. Je zit dus tijdens het trainen altijd in een verantwoorde positie.

De console op het stuur laat je gemakkelijk switchen tussen de verschillende weerstanden en trainingsprogramma´s. Tegelijkertijd kun je hier gemakkelijk interessante gegevens over je energieverbruik, snelheid, afgelegde afstand, tijd, aantal omwentelingen en hartslag zien op het verlichte lcd scherm.

Het type weerstand en het aantal weerstandniveau's

VirtuFit Iconsole HTR 2.0 Console-min

Weerstand is via de console in te stellen

De Virtufit Iconsole HTR 2.0 heeft een elektromagneet bij het vliegwiel geïnstalleerd. Deze magneet kun je via de console gemakkelijk sterker of minder sterk afstellen. Hoe sterker de magneet aan staat hoe moeilijker het wordt om te trappen. We noemen dit magnetische weerstand.

Deze fietstrainer heeft maar liefst vierentwintig verschillende weerstanden, waardoor elke sporter een voor hem of haar geschikt uitdaging kan vinden. Behalve de weerstanden heeft de Virtufit Iconsole HTR 2.0 ook diverse trainingsprogramma´s die weerstanden op- of afbouwen. Op deze manier wordt de training afgestemd op de door jou gestelde doelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vet verbrandden of conditietraining.

De installatie en het opbergen

Virtufit levert een duidelijke handleiding voor het monteren van de fietstrainer. Maar ook met een duidelijke handleiding raden we je nog steeds aan om er rustig de tijd voor te nemen. En als het even kan met zijn tweeën. 

Als je aan deze twee voorwaarden voldoet zul je zien dat de montage erg gemakkelijk gaat. Het enige wat soms een beetje problemen kan geven is de bedrading. Deze moet echt zorgvuldig gemonteerd worden.

Overigens kun je er bij sommige winkels voor kiezen om de montage te laten uitvoeren door een in fitnessapparaten gespecialiseerde monteur. Waar je ook voor kiest, éénmaal gemonteerd staat de Virtufit Iconsole HTR 2.0 als een huis en kun je gelijk beginnen met trainen.Het opbergen van de hometrainer gaat dankzij de kleine transportwieltjes erg gemakkelijk. Na het trainen kantel je de fiets op zijn wieltjes en zo rijdt je het apparaat simpel in een hoekje.

Transportwieltjes-min

Transportwieltjes voor makkelijke verplaatsing

Het formaat en gewicht

De Virtufit Iconsole HTR 2.0 heeft een hoogte van 146 centimeter, een breedte van 52 centimeter en is 146 centimeter hoog. De hometrainer weegt maar liefst 32,5 kilogram. Meer dan de helft hiervan (19 kilogram) komt voor rekening van het vliegwiel. Deze constructie zorgt ervoor dat het apparaat bijzonder stabiel is, ook als je wat zwaarder bent.

Het maximale gebruikersgewicht is 150 kilogram. De maximale lengte van gebruikers staat op 1,90 meter. Wij vonden dit laatste een beetje enthousiast ingeschat. Één van ons testers is wat langer en die heeft een gaatje bij moeten boren in de zadelstang.

De garantie en ondersteuning

garantie-min

Virtufit biedt een standaard twee jarige fabrieksgarantie op deze fietstrainer. Fabrieksgarantie betekent dat je binnen de termijn van de garantie altijd terecht kunt voor productiefouten. 

Overigens hoef je je over beschadigingen of slijtage van deze hometrainer niet al te veel zorgen te maken. Als alles correct uit de doos komt kun je waarschijnlijk vele jaren zorgeloos sporten op dit robuuste apparaat.

Voor vragen over de Virtufit Iconsole HTR 2.0 kun je terecht met e-mail of telefoon. Is er iets mis met je fitnesstoestel? Dan moet je online een service aanvraag indienen. Virtufit neemt dan altijd snel contact met je op. Waar nodig kan een monteur gestuurd worden om eventuele problemen te verhelpen.

Wat is de prijs/kwaliteit verhouding?

Prijs kwaliteit-min

Om een goed oordeel te geven over de prijs/kwaliteit verhouding van een hometrainer moet je ook even kijken naar welke apparaten er in dezelfde prijsklasse verkocht worden. In het geval van de Virtufit Iconsole HTR 2.0 zijn dat bijvoorbeeld de Fitbike Ride 5 en de Tunturi Fitcycle 50i.

Op het eerste gezicht hebben alle genoemde hometrainers behoorlijk wat overeenkomsten. Zo hebben ze alle drie een hartslagmeter, veel verschillende magnetische weerstanden en trainingsprogramma´s. Ook zijn al deze fietstrainers geschikt voor gebruikers tot 150 kilogram.

Interessanter zijn de verschillen. De Tunturi heeft het grote voordeel dat ze bluetooth heeft waardoor je gebruik kunt maken van verschillende apps om je trainingen te verrijken. Ook heeft de Tunturi iets meer weerstanden. Overigens is het stuur van dit apparaat niet verstelbaar.

De Virtufit Iconsole HTR 2.0 heeft echter meer verschillende trainingsprogramma´s en het zwaarste vliegwiel van de drie. Dat zorgt voor soepele omwentelingen en een uiterst stabiele ervaring tijdens het sporten.

Alles naast elkaar leggend kunnen we concluderen dat de Virtufit Iconsole HTR 2.0 zijn geld meer dan waard is. Deze hometrainer biedt kwaliteit en een scala aan opties die goed uit de bus komen bij een vergelijk met gelijk geprijsde apparaten.

Wat zijn de voordelen en nadelen?

 • Vierentwintig magnetische weerstanden waartussen je gemakkelijk kan switchen met behulp van de console op het stuur.
 • Vierentwintig verschillende trainingsprogramma´s waardoor je gemakkelijk zelf de focus van je trainingen kunt bepalen.
 • Verstelbaar stuur en zadel zodat je in een ideale houding kunt sporten.
 • Lage instap waardoor ook senioren of mensen die aan het revalideren zijn gemakkelijk op en af kunnen stappen.
 • •Hartslagmeter, met deze beter heb je een veelvoud aan cardiotrainingen tot je beschikking. 
 • Houders voor een tablet en een drinkflesje.
 • Strak vormgegeven console waar je tijdens het trainen eenvoudig de belangrijkste gebruikersdata afleest.
 • Erg stil in gebruik.
 • Goede prijs/kwaliteit verhouding.
 • Er is helaas geen bluetooth optie waardoor je niet kunt verbinden met alles beschikbare apps voor hometrainers.
 • Het zadel kan niet echt hoog genoeg gezet worden voor lange mensen. Dit is overigens wel op te lossen door een extra gaatje in de zadelstang te boren.

De verschillen tussen de HTR 2.0 en de HTR 2.1

Virtufit Iconsole HTR 2.0-min

De VirtuFit Iconsole HTR 2.0

VS

Virtufit Iconsole HTR 2.1-min

De VirtuFit Iconsole HTR 2.1

Natuurlijk wil je bij het aanschaffen van een hometrainer altijd even kijken naar vergelijkbare modellen van de concurrentie. Hier hebben we dat onder de prijs/kwaliteit gedaan. Maar wat minstens even interessant is om even te kijken welk vergelijkbaar model Virtufit zelf heeft. 

In dit geval kijken we naast de hier besproken Virtufit Iconsole HTR 2.0 even naar de Virtufit Iconsole HTR 2.1. Voor het gemak noemen we ze vanaf hier even de HTR 2.0 en de HTR 2.1

Allereerst kijken we even naar het verschil in prijs. Na het bezoeken van een aantal van de bekendere webwinkels kunnen we stellen dat je voor de HTR 2.1 ongeveer honderd euro extra kwijt bent. Aanschaf is dus afhankelijk van je budget maar het verschil in prijs is dus relatief klein.

Nu we weten dat de HTR 2.1 wat duurder is willen we natuurlijk weten wat je dan voor die meerprijs krijgt. In dit geval zijn dat drie eigenschappen:

 1. Bluetooth connectivity waarmee je gebruik kunt maken van apps als Iconsole en Kinomaps.
 2. Vier gebruikersprofielen waarmee je voor verschillende sporters de resultaten en trainingen kunt opslaan.
 3. Tweeëndertig weerstanden in plaats van vierentwintig. De HTR 2.1 biedt je dus nog meer mogelijkheden om de trainingen op jouw niveau af te stellen.

Je kunt onze volledige review van de VirtuFit Iconsole HTR 2.1 hier lezen.

Het eindoordeel

De Virtufit Iconsole HTR 2.0 heeft de proefperiode bij ons panel met glans doorstaan. Positieve uitschieters waren het gebruiksgemak, de stabiliteit en het comfort op de trainer. Tegelijkertijd biedt de fietstrainer een veelvoud aan verschillende niveaus en trainingsprogramma´s zodat trainen voor iedereen uitdagend blijft. En natuurlijk is de HTR 2.0 ook nog eens uitzonderlijk stil. Dat alles maakt de Virtufit Iconsole HTR 2.0 een van de beste hometrainer voor in huis.

Over de auteur

Anne-Marie is in het beroepsleven actief als personal trainer. Ze onderzoekt dan ook steeds de beste manieren om sportprestatie's te verbeteren zowel op vlak van (sport)voeding, uitrusting als trainingsschema's op maat. Lees meer over haar op onze teampagina.

De 10 beste oefeningen voor thuis om af te vallen

Anne-Marie Jonker

Deze artikels vind je misschien ook interessant

Laat een reactie achter.

Je emailadres zal niet gepubliceerd worden. Velden met een * zijn vereist.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}