.st0{fill:#FFFFFF;}

Wat je moet weten over het kopen van een hometrainer

Publicatie:18 april 2022

Laatste update: 30 januari, 2023

Door Anne-Marie Jonker

Ben jij van plan om een goede hometrainer voor thuis aan te schaffen? Dan ben je hier aan het juiste adres! In deze blog gaan we het uitgebreid hebben we over de volgende zaken:

 • Waar is een hometrainer goed voor?
 • Wat kost een hometrainer?
 • Waar kun je een hometrainer kopen?
 • Een hometrainer kopen? Waar op letten?

Wat zijn de voordelen van het trainen met een hometrainer?


Het is tijdbesparend: Trainen met behulp van een hometrainer kan erg tijdbesparend zijn. Heb je een uur - of slechts een half uur - de tijd? Dan spring je gemakkelijk op je hometrainer om toch even een work-out te doen. 

Wanneer je naar de sportschool had moeten rijden had je niet voldoende tijd gehad om daadwerkelijk aan je training toe te komen. Daarom is het trainen met een hometrainer een slimme en realistische optie voor mensen die kinderen of een drukke baan hebben.

tijdbesparend-min

Verminderde kans op hart- en vaatziekten: Cardio-oefeningen zijn een belangrijk onderdeel van een gebalanceerde trainingsroutine. Wanneer je dit soort oefeningen doet zullen je hart en longen harder werken om je spieren van meer bloed en zuurstof te voorzien.

Dankzij een hometrainer kun je een effectieve cardiotraining nabootsen die je hart, longen en spieren zal versterken. Dit zal op zijn beurt ook helpen om je uithoudingsvermogen op te bouwen.

hart en vaatziekten-min

Snel en effectief afvallen: Als je op zoek bent naar een manier om af te vallen, spring dan op een hometrainer. Afhankelijk van hoeveel je weegt en het gekozen weerstandniveau kan dit cardioapparaat je helpen om in 30 minuten ongeveer 170 tot 400 calorieën te verbranden.

snel en effectief-min

Geweldig fitnessapparaat voor revaliderende en oudere mensen: Als je een blessure hebt en niet kunt deelnemen aan je normale fysieke activiteiten, kan trainen op een hometrainer een geweldige manier zijn om je conditie op te bouwen of te behouden.

Omdat het een oefening met weinig impact is, legt de hometrainer minder druk op je gewrichten dan workouts met een hoge impact, zoals hardlopen, joggen of springen. Dit is ook de reden waarom dit apparaat zeer geschikt is voor oudere mensen.

oudere mensen-min

Toegankelijke training: Een ander voordeel van een hometrainer is dat het niet lang duurt voor je smaak te pakken hebt. Het apparaat is namelijk enorm simpel in het gebruik. Omdat je heel gemakkelijk een training van 20 of 30 minuten kunt inplannen werkt dit enorm motiverend om dit regelmatig te doen.

Slim cycle 3 in 1 hometrainer 2 opbergen-min

Geen last van je gewrichten: Je knieën, enkels, heupen en andere gewrichten zullen belast worden als je gaat hardlopen of andere cardio-oefeningen met hoge impact gaat beoefenen. Omdat je voeten nooit van de pedalen komen tijdens je training met een hometrainer, biedt deze machine een ‘low-impact’ cardiotraining.

Met andere woorden: met een hometrainer kun je doorgaan met trainen zonder de slijtage die gepaard gaat met andere intensieve trainingsvormen.

Wat kost een hometrainer?

De kosten van een degelijke hometrainer variëren tussen de € 400,- en € 1000,-. Wat jouw beste optie is hangt natuurlijk af van jouw budget. Er zijn meerdere prijssegmenten waaruit je kunt kiezen. De goedkoopste hometrainers kun je vinden vanaf € 125,-. Vaak zijn dit instapmodellen waarbij de functies minder uitgebreid zijn. 

de kosten

Hometrainers binnen het hoge prijssegment kosten makkelijk € 1500,- of meer. Deze hometrainers zijn een stuk geavanceerder en gaan waarschijnlijk ook langer mee dan instapmodellen.

Waar kan je een hometrainer kopen?

Dit is afhankelijk van of je je hometrainer nieuw of tweedehands - via Marktplaats bijvoorbeeld - koopt. Wij raden je aan om altijd een nieuwe hometrainer te kopen omdat je dan kunt profiteren van een gloednieuw model inclusief de bijbehorende garantievoorwaarden.

Betrouwbare websites die nieuwe hometrainers aanbieden zijn: Bol.com, Coolblue.nl en Decathlon.nl. De modellen van Aldi of andere discounters raden we echter zeker niet aan omdat de kwaliteit van hun modellen te wensen over laat.

Bol.com logo
Coolblue logo
Decathlon logo

Waar moet je op letten bij het kopen van een hometrainer?

confused-min (1)

Wanneer je een hometrainer koopt zijn er bepaalde zaken waar je op kunt letten om de kansen op een geslaagde aankoop te vergroten. Denk aan het checken van de garantieperiode (op het frame én de onderdelen), de duurzaamheid van de hometrainer, de kosten en functionaliteiten. Hieronder leggen we precies uit waarom deze zaken belangrijk zijn:

De garantie 

garantie-min

Probeer altijd een hometrainer te kiezen waarbij de garantieperiode gunstig is. Wanneer je een hometrainer koopt kun je uitgaan van bepaalde garantievoorwaarden. Deze garantie is voor een bepaalde tijd geldig. 

Soms geldt er een garantieperiode van 1 jaar en soms kun je zelfs profiteren van een levenslange garantieperiode. Dit zou een belangrijke factor in je overweging moeten zijn.

De duurzaamheid van de hometrainer

duurzaamheid-min

Het is een feit dat degelijke hometrainers jarenlang - zo niet decennialang - mee zullen gaan. De grootste voordelen van een hometrainer van hoge kwaliteit is de lange levensduur. Koop je een degelijke hometrainer, dan is dit een eenmalige investering voor een lange periode. 

De kosten 

de kosten-min (1)

Probeer je kosten ook te zien als een investering waarbij je rekening houdt met de kwaliteit en duurzaamheid van het apparaat. Het kopen van een hometrainer zou een eenmalige uitgave horen te zijn waar je jarenlang van kunt genieten.

De functionaliteiten

Daarnaast is het ook belangrijk om te weten wat de functionaliteiten van de hometrainer zijn. Wil je graag toegang krijgen tot de laatste technologische snufjes, een mooi scherm en een variëteit aan trainingsprogramma’s? 

Slim cycle 3 in 1 hometrainer 2 LCD-min

Of kies je liever voor een simpel model? Probeer erachter te komen wat je wensen zijn zodat je de perfecte hometrainer aan de haak kunt slaan.

Conclusie

Als het goed is ben je nu helemaal op de hoogte waarop je kunt letten wanneer je van plan bent een hometrainer aan te schaffen. Hieronder hebben we alle relevantie informatie kort voor je samengevat. We beginnen met de voordelen van het trainen met een hometrainer:

 • Het is tijdbesparend
 • Verminderde kans op hart- en vaatziekten
 • Snel en effectief afvallen
 • Geweldig fitnessapparaat voor revaliderende en oudere mensen
 • Toegankelijke training
 • Geen last van je gewrichten

De kosten van een degelijke hometrainer variëren tussen de 400 en 1000 euro. Je kunt ze ook goedkoper vinden. Meestal zijn dit instapmodellen waarbij de functies minder uitgebreid zijn.Je kunt je hometrainer kopen op websites als:

 • Bol.com
 • Coolblue.nl
 • Decathlon.nl

Ook kun je kiezen voor tweedehands modellen via websites als Marktplaats.nl. Echter, wij geven de voorkeur voor het kopen van een nieuw model vanwege de betrouwbaarheid van de verkoper en de garantievoorwaarden. 

De belangrijkste zaken waar je op kunt letten tijdens het aanschaffen van een nieuwe hometrainer zijn:

 • Het checken van de garantieperiode
 • De duurzaamheid van de hometrainer
 • De kosten en functionaliteiten

Anne-Marie Jonker


Anne-Marie is in het beroepsleven actief als personal trainer. Ze onderzoekt dan ook steeds de beste manieren om sportprestatie's te verbeteren zowel op vlak van (sport)voeding, uitrusting als trainingsschema's op maat.
Lees meer over haar op onze teampagina.

Anne-Marie Jonker

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}